Τεχνική χημικής πλευροδεσίας με έγχυση ταλκ δια του σωλήνα θωρακικής παροχέτευσης επί κλίνης (slurry talc pleurodesis)

 

Τεχνική χημικής πλευροδεσίας με έγχυση ταλκ δια του σωλήνα θωρακικής παροχέτευσης επί κλίνης

(Το κείμενο προέρχεται από τη διδακτορική διατριβή του Δρ Αθανάσιου Κλέωντα)

 

Αρχικά πραγματοποιείται διάλυση της σκόνης 8gr ταλκ (Steritalc by Boston Medical Products S.A., France) σε 50ml φυσιολογικό ορό εντός μια σύριγγας 60ml, τηρώντας τις απαραίτητες συνθήκες αντισηψίας, ώστε να διαλυθεί πλήρως και να μην υπάρχουν συσσωματώσεις εντός του διαλύματος (slurry talc). Έχοντας τον ασθενή σε όρθια θέση και το Bulau σε ήπια αναρρόφηση τον ενθαρρύνουμε να παίρνει βαθιές εισπνοές και να βήχει, με σκοπό να παροχετευθεί η μεγαλύτερη ποσότητα πλευριτικού υγρού που βρίσκεται εντός του ημιθωρακίου.

Τοποθετούμε τον ασθενή επί οριζόντιας κλίνης και τον καθοδηγούμε ώστε να βρίσκεται σε πλάγια κατακεκλιμένη θέση, με το πάσχον ημιθωράκιο προς τα άνω. Αποστειρώνουμε την οπή εξόδου του σωλήνα θωρακικής παροχέτευσης από το θωρακικό τοίχωμα και ένα ικανό μήκος σωλήνα (15-20cm) και σε όλα τα ακόλουθα βήματα τηρούμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες αντισηψίας. Αποκλείουμε με μια λαβίδα περιφερικά τον σωλήνα και με μια δεύτερη λαβίδα αποκλείουμε κεντρικά το σωλήνα. Κόβουμε το σωλήνα και τον επανασυνδέουμε με την προσθήκη ενός πλαστικού συνδέσμου, τύπου luer lock. Αποσύρουμε την κεντρική λαβίδα και εγχύνουμε δια του luer lock 20ml διαλύματος λιδοκαΐνης 2%, προκειμένου προληπτικά να μειώσουμε πιθανό αίσθημα άλγους κατά την έγχυση του ταλκ. Μετά την παρέλευση περίπου 5 min, αφού ανακινήσουμε και πάλι το διάλυμα του ταλκ, το εγχύνουμε δια του luer lock στο σωλήνα. Τέλος εγχύνουμε ξανά με τον ίδιο τρόπο 20ml φυσιολογικού ορού για να ξεπλύνουμε τα τοιχώματα του σωλήνα από το ταλκ. Τοποθετούμε το πώμα στο luer lock και μεταφέρουμε την λαβίδα αποκλεισμού κεντρικότερα του luer lock. Παρόλο που είναι αμφιλεγόμενο, συμβουλεύουμε τον ασθενή να αλλάζει τη θέση του σώματος κάθε 20-30 min, με σκοπό την καλύτερη διασπορά του ταλκ εντός της υπεζωκοτικής κοιλότητας. Μετά από  την πάροδο 4-6 ωρών απομακρύνουμε την λαβίδα αποκλεισμού και βάζουμε το Bulau σε αναρρόφηση για 24 ώρες.

 

Επισκεφθείτε τον ιατρό.

Ο Χειρουργός Θώρακος, Αθανάσιος Κλέωντας κατά τις πρωινές ώρες βρίσκεται στο χώρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και τις απογευματινές ώρες στο ιατρείο του (Ερμού 73).

📞   2310 – 400000

Γραφείο 11, 2ος όροφος. Dec 1742

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΚΛΕΩΝΤΑΣ

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΟΥ

Ο ιατρός βρίσκεται τηλεφωνικά στη διάθεσή σας 24 ώρες την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα.

Δέχεται στο ιατρείο του κατόπιν ραντεβού:

Δευτέρα – Παρασκευή: 18.00 – 21.00

Scroll to Top